Zene és meditáció

A zene Isten belső vagy egyetemes nyelve. Nem beszélek franciául, németül vagy olaszul, de Sri Chinmoy - zene és meditációha bármelyik ország zenéjét játsszák is, a zene szíve belép a szívembe, vagy az én szívem lép be a zene szívébe. Ilyenkor nincs szükség külső kommunikációra. A szív belső kommunikációja elég. Szívem beszélget a zene szívével, és ebben a bensőséges beszélgetésben elválaszthatatlanul eggyé válunk.

A meditációt és a zenét nem lehet elválasztani egymástól. Ha szívünk legmélyebb zugában sírunk békéért, Fényért és üdvösségért, az a meditáció legjobb fajtája. A meditáció után a következő legjobb a zene, a lélekteli zene, az a zene, amely lelkesíti és felemeli törekvő tudatunkat. Nem tudunk napi huszonnégy órát meditálni, de két órát talán tudunk. A többi időben játszhatunk vagy hallgathatunk lélekteli zenét. Amikor lélekteli zenét, a szív zenéjét játsszuk vagy hallgatjuk, azonnal a tudat magasabb régiójába kerülünk. Ha lélekteljesen zenélünk, magasra, magasabbra a legmagasabbra megyünk.

Valahányszor lélekteli zenét hallunk, inspirációt és örömet nyerünk. A zene egy szempillantás alatt képes megemelni tudatállapotunkat. De ha imádkozunk és meditálunk is, akkor kétségkívül megvilágosultabbak és beteljesültebbek leszünk.

A zenének megvan a kulcsa, sőt a zene maga a kulcs Isten szív-ajtajához.

Sri Chinmoy

Vissza>>

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja