Sport és meditáció

A külső futásSri Chinmoy fut
És a belső futás
Két egymást kiegészítő lélek.
Hatalmas mértékben
Segítik egymást.

 

Kérdés: Az emberek manapság a spirituális élet egyfajta kiegészítéseként kezdenek el futni?

Sri Chinmoy: Te a „spiritualitás” szót használod. De ebben az esetben használjuk inkább a „boldogság” kifejezést. Mindenki boldog akar lenni. Sok módja van annak, hogy boldogok legyünk, de sok ember felfedezte, hogy a futás egy igen hatásos módja a boldogság megteremtésének. A futáshoz nem csak testi erőnlét szükséges, de az életerő, az elme és a szív alkalmassága is. Néha a test elég erős ahhoz, hogy fusson, de az elme nem kész rá. Másrészt, időnként az elme akar futni, de a test nem akar együttműködni. Amikor futásról van szó, a család minden tagjának – a testnek, az életerőnek, az elmének és a szívnek – együtt kell működnie.

Olyan ez, mint egy családi összejövetel. A család feje minden családtagot meghívott ebédre. Ha az egyik fiú eljön, de a másik nem, a szülő nem lehet boldog. A futáson keresztül a lélek lakomára akarja meghívni összes gyermekét. Öröme nem lesz teljes, ha akár csak egy családtag is – a test, az életerő, az elme vagy a szív – távol marad. A futás jó karban tartja a testet, az életerőt, az elmét és a szívet, hogy a lélek teljesen boldog lehessen. A lélek akkor boldog, ha látja, hogy minden gyermeke eljött a lakomára.

 

A futás kitűnő mód arra, hogy megszabaduljunk a csalódottságtól és a haragtól. Ha igazán haragszol valakire, menj és fuss. Körülbelül egy mérföld után látni fogod, hogy a haragod elpárolgott, vagy azért, mert teljesen kimerültél, vagy mert az az elégedettség, amit a fizikai erőkifejtés ad, felváltotta a haragodat.

 

A futás a külső életben aktívvá és dinamikussá tesz bennünket. Emellett a külső futás arra emlékeztet bennünket, hogy futnunk kell belsőleg. Ha futni tudunk a belső világban ahelyett, hogy csak sétálnánk, akkor a fejlődésünk sokkal gyorsabb lesz, és hamarabb el fogjuk érni a célunkat. Ezért amikor futunk, vagy fizikai gyakorlatokat végzünk, hogy erőssé, egészségessé és dinamikussá váljunk, ezek a tulajdonságok a külső életünkben jelentősen segítenek minket a belső életünkben. Továbbá imánk és meditációnk szintén segítségünkre van a futásunkban. Ima és meditáció által intenzív akaraterőt tudunk kifejleszteni. Ez az akaraterő segíthet, hogy rendkívül jók legyünk a külső futásunkban.

 

Tehát fontos, hogy mindennap fussunk vagy testedzést végezzünk, hogy erősek, egészségesek és dinamikusak legyünk. Ha fizikailag fittek vagyunk, akkor távol tarthatjuk magunktól a betegségeket és más hívatlan vendégeket.

 

Ha valaki egyáltalán nem végez semmilyen testedzést, akkor a fizikai megvilágosulatlan, letargikus marad, és valódi akadályt jelent a törekvő számára. Ha a fizikai tudat nem törekvő, akkor elkülönült marad a lélektől. Akkor biztos lehetsz benne, hogy sohasem leszel képes elérni a tökéletességet.

 

Vissza>>

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja