A csoportos meditáció előnyei

Ha vannak barátaid, akik tudják, hogy kell meditálni, és te meditálsz velük, még ha A csoportos meditáció előnyeiöntudatlanul is, inspirációt nyerhetsz tőlük. Akkor meditációd ereje automatikusan növekedni, tudatlanságod pedig csökkenni fog. Sok mindent tanulsz majd spirituális barátaidtól. Új szemszögből tudod majd nézni az életet.

Amikor spirituális emberekkel vagy, inspirációt kapsz. Egy úszó vagy. Úszni akarsz, így hát elmész a medencéhez. De látod, hogy a víz hideg, és senki nincs benne. Ekkor nagyon nehéz beugranod a vízbe. De amikor látsz másokat úszni az úszómedencében, akkor könnyebb beugranod a vízbe.

A spirituális életben szintén, ha látod, hogy eltökéltséged, őszinteséged nem elég erős, akkor meg kell próbálnod másokkal közösen meditálni. Ma inspirálva vagy a meditációra, de holnap egyáltalán nem vagy inspirált. Mit tehetnél? Ha nem vagy inspirált, azonnal másokhoz mész, akik a spirituális utat követik, és velük meditálsz, mellettük. Ők már inspiráltak. Azután látod majd, hogy meditációd nagyon értékessé, nagyon lélekteljessé válik. Nagyon erőteljes meditációd lesz. Ma akaraterőd gyenge, és ők fognak inspirálni; holnap az ő akaraterejük gyenge, és te fogod őket inspirálni. Így hát mindig jobb spirituális társaságban lenni. A hasonszőrűek összetartanak. A spirituális keresőknek, az őszinte keresőknek együtt kell lenniük.

Tudnod kell a rendszerességről is. Amikor rendszeresen edzel, izmaid megerősödnek. Akaraterődet a csoportos meditációval, a közös meditációval erősítheted meg könnyedén. Azután, amikor a meditációban szakértővé válsz, meditálhatsz egyedül. Amikor valakiből jó úszó lesz, profi úszó, akkor nincs más úszókra szüksége. Amikor haladó leszel, nem lesz másokra szükséged, hogy inspiráljanak. De addig tanácsos rendszeresen együtt meditálni más őszinte keresőkkel.

Kérdés: Hogyan kaphatjuk a legnagyobb hasznot közös meditáció alatt egy csoportban?

Sri Chinmoy: Amikor egy csoporttal meditálsz, érzed, hogy az együtt ülő keresők nem állnak külön, hanem egyek. Ne gondolj minden egyes egyénre. Érezd, hogy te vagy az egyetlen aki meditálsz, és teljesen felelős vagy a meditációért. A csoportos meditáció az elválaszthatatlan egység, az abszolút egység érzésével való meditáció. Te vagy az egyetlen aki meditálsz, és te vagy az egyetlen, aki nézed önmagad; nincs senki más. Te vagy a megfigyelő és te vagy a kereső, nem az egód miatt, hanem elválaszthatatlan egységed miatt.

Különben lehet, hogy az egyik oldalra nézel, és azt gondolod, „Mit tettem ma, hogy nem tudok olyan jól meditálni mint ő?” vagy „Miért kell őmellette meditálnom? Olyan alacsony a tudata.” Vagy „Minek jöttem ide? Hadd menjek haza meditálni” Íly módon azt gondolod, hogy valaki nálad jobban meditál, vagy, hogy valaki lehúz, és méltóságon aluli számodra, hogy vele meditálj. Amikor csoportban kezdesz meditálni, ha mindenkit a sajátodnak tekintesz, akkor jó lesz a meditációd. Amikor mindenki beléd lépett, amikor mindenki benned és rajtad keresztül áramlik, akkor kapod a maximális hasznot.

Sri Chinmoy

Vissza>>

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja