Vegetáriánus étkezés

Azon kívül amit a “Nem Titok”-ban olvashatsz, egy pár észrevétel az állatok vágóhídi átalakításáról.

Azon ma már túl vagyunk, hogy bizonyítanunk kellene, hogy a állatmentes táplálkozás lehetséges, egészséges és ugyanolyan erővel lát el, mint az állati. A hús fogyasztás csak szokás kérdése, csak az ínyencségünket kényeztetjük vele, de mint köztudott nem is egészséges. Kemény profi bokszolók vannak, akik vegetáriánusok és vegánok. Egyébként is melyek a legerősebb állatok? A növényevők, az elefánt, az orrszarvú, a bölény. Tévhit, hogy a húsevés az erő fundamentuma.

Legelőször is, az ma már köztudott, hogy ha a világ emberei nem húsevők lennének, akkor bőven lenne mindenkinek táplálék. Jelenleg a mezőgazdasági területek több mint 70 %-a az állati takarmányt biztosítja. A víz pazarlásról nem is beszélve, mert 1 kg marha hús 12 ezer liter vízbe kerül. Gondoltad volna? Gondolj a naponta éhen haló 24 ezer emberre, ami évi közel 9 milliót (3.5 millió gyermek) tesz ki. Ha kiszállsz a húsevők táborából, akkor a szívedre hallgatsz és az erkölcsödre, akkor mint ember felvállalod a felelősséget. Mi előbbre való, az egyéni érdek, vagy az emberiség érdeke? El tudnád fogyasztani a sült csülköt az éhen halók között? Gondolkodtál miért hatványozódott meg a vegetáriánusok tábora az elmúlt 30 év alatt? Az emberi felelősség érzés miatt. A fejlődés miatt. Tarts velünk!

Figyeld meg a húsevő állatok bezabálnak és egész nap alusznak, akár napokat is, aztán zabálnak ismét és alusznak ismét. A növényevők alusznak éjjel és egész nap túráznak, járnak, vándorolnak, mozgékonyak. Igen tudom a választ. Azért mert nekik sok fű kell, hogy elég energiát gyűjtsenek. Igaz. De ez bemegy a természetünkbe. Ha leülök egy húsevővel, mindketten jól lakunk a saját módunkon és utána rögtön elindulunk egy 10 km-t futni, akkor mit mond az ő teste és mit mond az én testem. Ezt talán nem is kell részleteznem. Ha vegánt ettem a testem készsége a mozgásra nem változik meg, nem is lesz fáradt. Ez a dolog kihat egész napunkra, egész életünkre és tagadhatatlanul az egészségünkre.

Ha a gyereked agyontapossa a bogarakat, ha a kis butus kínozza a macskát vagy más kis állatot, mit mondasz neki? Ezt nem szabad gyermekem, hiszen ő is érez, mint te és szenved, mint te. Neked is rossz ha bántanak. Légy jó és szeresd az élőlényeket, mert együtt kell élnünk velük. Nézd milyen édesek és jók, nem bántanak senkit. Na gyere és simogasd meg szépen! Látod milyen édes?

Aztán a gyereknek kitálalod a megölt állatot, akit módszeresen a túlvilágra kínozott egy ember és a tányéron lévő dolgot finom húsinak nevezed. Erkölcsös ez? Te nem ölted meg igaz, de megöletted, mert megfizetted a tettest. Kínozták és szenvedett, de nem ártott senkinek.

Az emberi erkölcs az élet tisztelete. Az állat nem gondolkodik hasonló módon, mint teszed, nem tud beszélni, de szeretni és szenvedni pontosan úgy tud mint te. Erkölcsös tőle megtagadni a kegyelmet? Milyen jogon imádkozol családod iránti kegyelemért és áldásért? Ha egy jobb falatért eladod erkölcsödet és már nincs benned kegyelem?

Az aminosavak meséje. Az aminosavak olyan részecskék, amelyekkel a fehérjéket építi az anyagcserénk, vagyis a test építő elemei. Mondjuk ők a téglák, amiből a ház (test) épül. Ezek nagy részét a test előállítja, kivéve egy párat, az úgy nevezett esszenciális aminosavakat. A régi elmélet szerint ezek csak állati testből nyerhetőek és ez alapozta meg tudományosan a húsevést. A kutató tudósok az állati testekben tudták kimutatni őket és azt állították, hogy az ember nem élhet meg, a gyermek nem nőhet meg, az immunrendszer nem lehet egészséges, ha az ember nem eszi meg az állatokat. Ez egy annyira berögződött régi elmélet, amely még ma is él, bárha eleve a természet nem ezt igazolta. Azt nem vették figyelembe, hogy a vegánt táplálkozók nem pusztultak el. A természet a tudósokkal ellentétben milliók példáján mást mutatott.

Az utóbbi évtizedben jelentek meg sorra a felfedezések, amelyek közlik, hogy bizonyos növényekben, bizonyos esszenciális aminosavakat megtaláltak. Most már minden esszenciális aminosav kimutatható növényekben, sőt olyan növények is vannak, amelyben szinte az egész megtalálható. Viszont a tévhit teret hódított és általánosan még él. A húsevők nem is akarnak másról hallani, mert ez igazolja őket.

A Föld Bolygónknak is van egy tudata, úgy egészében, ahogy ő él. Ez a Természet Tudata, aminek elválaszthatatlan részei vagyunk. Elválaszthatatlan, ha érzed ezt, ha nem érzed, neked azt élned kell! A Bolygónk tudata tele van szenvedéssel, színültig van halál félelemmel. Többszöröse az újra és újra megölt állatok száma, mint amennyi ember él a világon. Tudod mit mondott a világirodalom egyik lángesze, Tolsztoj? „Amíg vágóhidak vannak, addig háborúk is lesznek.” A szenvedést esszük meg. Vedd már észre!

Legyünk végre őszinték és ne tagadjuk meg a befóliázott húsdarab és az élő állat közötti kapcsolatot. Nem hús, amit eszünk, hanem állat. Ha élőállatot látsz, mint egy édes borjút, azt kérdezed, szabad megsimogatni? Miért nem akarod felismerni őt, ha a tányérodon van egy darab belőle? Eszedbe jut, hogyan jutott a tányérodra, vagy elhessegetted a gondolatot? Ha egy állatot látsz az út szélén, amelyet elhagyott a lélek, még csak hullának sem nevezed azt. Egyáltalán nem étvágygerjesztő.

Az evolúciót figyelembe véve, teljesen egyértelmű, hogy mi az igaz valónkat tekintve, mint szellemi lények ezen a Bolygón hajdanán állatként éltünk, mielőtt emberként élhettünk volna. Na most ha az állatot esszük meg, akkor a saját multunkat zabáljuk fel, vagyis visszafele megyünk. Erőszakkal húzzuk vissza magunkat az állati mivoltunkhoz. Ezért a szellemi fejlődés elengedhetetlen alapja a húsmentes (állatmentes) táplálkozás.

Ne feledd a mottót: Minél nagyobb az ellenállás, annál nagyobb mögötte a gyönyör. Tehát ahol nehezen győzöd le magad, ott nyersz a legtöbbet.

Lehet, hogy durvának találod, amiket írok, de be kell lásd, hogy minden szava igaz. Az állatok pusztítása az ínyenckedésünk érdekében nem lehet az emberi kultúra része. Nem egy kulturált ember dolga. Ha igen, én nem kívánok részt venni abban a kultúrában. Ismered a szívszaggató történeketek a vágóhídról megszökött állatokról? Húsiparnak nevezik, de valójában egy holokauszt.

– Gunagriha

Amit eszel, az leszel

Miért nem eszünk állati testet?

Sri Chinmoy a vegetáriánus étkezés szerepéről

Idézetek a legismertebb vegetáriánusoktól

Vegetáriánus receptkönyvek

www.827kitchen.com – vegán étterem Budapesten

Ajánlott honlap, ahol találkozol vegánokkal.
http://www.vegagyerek.hu

 

Témák a Belső Iskolában                           Levelek a Belső Iskolában>>

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja