Az ateistákhoz

Az ember kifele néz, az anyagot látja és azt tudomásul véve abban is hisz. Mivel a testeket látjuk, a sajátunkat is világos, így az értelmünkkel, az egónkkal azonosulunk és ezáltal annak hisszük és fogadjuk el magunkat, meg a többieket is. Egocentrikusak vagyunk, hiszen a látott anyagiakat meg kell szereznünk magunknak, még akkor is, ha nem is szükséges, de legalább a birtokolás öröméért. Mindenki önmagának. Ezért aztán mivel kizárunk másokat, bezárjuk önmagunkat az egónkba és elzárjuk magunkat a lényegtől, attól a rejtekhelytől, ahol minden édes, kedves, értékes el van ásva, ahol a lényeg van bennünk. Így van, a lelket nem látjuk, hogyan is láthatnánk, hiszen még csak az értelmünket, a gondolatainkat sem látjuk, amely szerint élünk, amely a vezetőnk és amelyre oly önelégülten büszkék vagyunk. És mégis kemény materialisták vagyunk. Hogy is van ez? Az anyagi világban hiszünk, de nem az anyagi világ vezetésével élünk, egy megfoghatatlan, nem anyagi gondolatnak nevezett valamivel.

Te, a materialista egy vak hittel élsz, egy nem anyagi világban hiszel és az a hit vezet téged. Egy hit vezet, amit tagadsz is még ráadásul, mert észre sem veszed, hogy az egész világodat egy hit motor hajtja. A gondolataidban, a képzeletedben összehozol valamit, aztán elveted, aztán mégis elképzeled, aztán esélyt adsz a képzeletednek és felépítesz egy hitet a gondolataid csupasz képzeleteire. Ezzel a hittel döntést hozol és lépést teszel, hogy megvalósíts a semmiből felépített semmit. Kineveted a hívőket, miközben egész életed csak hit és semmi más. Hiszel egy nem látható, megfoghatatlan, ellenőrizhetetlen gondolat világban. A hívő azért mégis okosabb, mert ő a nem látható, megfoghatatlan gondolat világ mögött egy magasabb intelligenciát hisz, amit Istennek nevez. Az miből áll? Hitből. Nem ugyanaz? Te, a materialista viszont sokkal gyengébb vagy, mert a saját gondolatodat megkételyezed és ha teljesen eldobtad, megszűnik a semmire felépített hited. Mi marad neked akkor? Csak a bizonytalanság, csak a félelem. A hívőnek még mindig marad az Istene, ahonnan az új hitet, vagy a vigaszt veszi.

Én most nem vallásról beszélek, csak hitről van szó. Te, a materialista hiszel egy intelligenciában, a sajátodban, ami egyáltalán nem egy anyagi dolog. Miért torpan meg a hited, ha egy magasabb, jobb rálátással bíró intelligenciáról van szó? Vagy azért mert túl nagy az egód, hogy el tudja fogadni, hogy a tieden kívül is létezhet intelligencia, vagy pedig azért, mert annyira korlátozott az intelligenciád, hogy nem ismeri fel a saját korlátozottságát.

– Gunagriha

 

Témák a Belső Iskolában                           Levelek a Belső Iskolában>>

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja