Alázatosság

Nem tudsz másokat megváltoztatni. Mindig csak magadat vagy képes megváltoztatni. Viszont ha te tényleg megváltozol, akkor érdekes módon mások megváltoznak. Sőt képes leszel akaratod szerint is változtatni rajtuk. Ehhez viszont önmagadat egy más szintről kell érezzed. Nagyon mélyrehatóan kell változnod, ahhoz, hogy a világ elfogadja azt, amit képes vagy neki adni. Az alap spirituális tulajdonság ehhez az alázatosság. Alázatosság nem azt jelenti, amire most gondolsz. Nem egy felső és alsórendű kapcsolat kifejezése. Az alázatosság nem megalázás. Ezek az emberi felfogásban egymás mellett vannak, de a spiritualitásban nagyon távol. Az alázatosság a saját belső magasabb tudatunk felismerése, feltárása és annak a kifejezése. Az alázatosságban nagyon pici az egó. Ezért ha azt megtanultuk és élni tudjuk, akkor nem csak hogy képesek vagyunk jót tenni, hanem azt erőlködés nélkül tudjuk kivitelezni. Amikor az alázatosság uralja lényünket, akkor a tetteink eredményeivel szemben nincsenek elvárásaink. Nem vagyunk csalódottak

Az alázatosság egy állapot, nem egy valaki irányában kifejezett aktus. Nem az, hogy alázatos vagyok Istenhez a Kegyelme reményében, alázatos vagyok a főnökömhöz azzal a reménnyel, hogy előnybe részesít. Ez a fajta alázat inkább érdekből történő kéznyalás. Az alázatosság minden helyzetet magába foglal. Ha sikerült elsajátítanom az alázatosságot, akkor minden élethelyzetemmel szemben működik az. És itt van a lényeg, vagyis az alázattal valahogy félreállok, leguggolok és hagyom a magasabbat, a többet és a tökéletesebbet magamban kifejeződni. Abban az egómmal nem kell részt vegyek. Vagyis az alázatosság egó-zsugorítás. Ha alázatosságot élni tudom, akkor azt ha egyedül vagyok is élem. Egy önmagam iránti hozzáállás. Vicces: alázatos vagyok magammal szemben!! Vicces, de mégsem vicc – ez egy csoda. Az alázatosságban nincsenek érdekek, csak a tisztaság van.

Tehát az alázatosság egy hozzáállás az élethez, annak minden részét magába foglalva. Az alázatosság egy életforma, egy magasabb és isteni életforma, amely lehetővé teszi a léleknek, hogy szolgáljon a földön. Így az alázatosság a magasabb Én – nek teremti meg a lehetőséget, hogy a helyes dolgot tegye, azt amit tennie kell. A csodálatos benne az, hogy ha kicsire zsugorodsz, akkor Őt érzed, amint dolgozik benned, általad. Vedd a bátorságot és tapasztald meg a csodát!!!

Az alázat, mint hozzáállás a legjobb eszköz a meditációhoz. Alázattal a legkönnyebb megállítani az erőszakos gondolkodást. Ha alázatos vagyok, akkor lényemben picit mélyebbre süllyedek és ezáltal életvitelem középpontja már nem a zajos fejemben van.

Az alázatosság minden isteni tulajdonság nélkülözhetetlen alapja. Miért? Mert alázatosság nélkül isteni tulajdonságaink sajátjaink. Minden ami az enyém, az nem egyetemes, nem tudja kifejteni hatását, nincs kellőképpen a világ hasznára. Ami az enyém az el van választva az egyetemes tudattól, az csak az enyém. A jó tulajdonságaim viszont ha alázatos vagyok, akkor máris meg van osztva a világgal, az már mindenkié. Az alázatosság semmire sem tart igényt. Ezért neki mindene van, amire szükséges számára.

Alázatosságban nincs türelmetlenség, nincs idegesség, nincs a világ butaságával szembeni felháborodás, a lény alaptónusa békés. Ebből tud a meditatív állapot kinőni.

Az alázatosság elengedhetetlen, ha meg szeretnéd változtatni a környezetedet. Mások tudatát csak alázatossággal lehet felemelni. Ha valamiben jobb vagy mint a másik és mi mindig jobbak vagyunk, ez logikus. Nem viccellek, valójában úgy van, hogy mindenki, te is, a más hibáját jobban látja, mint a sajátját és ezért szeretne azon változtatni. Annak ellenére, hogy jobban látod a mások hibáit, képes vagy ténylegesen a másikat jobbá tenni, a családodban, a munkahelyeden vagy akárhol? Nem és nem, nem vagy képes. Miért? Azért nem vagy képes, mert te neki fentről, ahol te vagy megmondod amin változtatni kell, ami nem jól ketyeg nála. Fentről, onnan ahonnan te látod a hibát. Igen, de akkor ő bezárkózik, nem fogad be téged, mert egyből azt érzi, hogy lenézed őt, sőt támadod vagy akár fél is. Nem csak hogy nem változik, még meg is sértődhet. Viszont ha alázatos vagy, akkor az ő szintje alá mész és onnan nézel fel rá és láss csodát, hallgat rád. Sőt elfogad téged mindenestől, a javítási szándékoddal együtt és szó sincs sértődésről. Hallod? Ugyanaz az ember, ugyanaz a helyzet!!!
Az alázatosság meg tudná változtatni az emberi közösségeket. Az alázat egy eszköz amelynek segítségével a magasabb tudat fel tudja emelni magához az alacsonyabbat. Ezért ha a világnak valami elfogadhatót akarsz felajánlani, akkor le kell térdelned előtte. Mese nincs. Ha egód büszkesége ezt nem engedi, akkor esélytelen vagy. Isten csupa alázat. Másként soha nem is tudna saját Tudatához emelni minket. Leszáll és alázatos, akár emberi, akár transzcendentális megnyilvánulásaiban. Ezért tud a Legmagasabb nekünk valamit is nyújtani. Alulról nyújtja és az isteni. Az ember csak képzeli, hogy Isten fentről ad és aztán ő is azt próbálja tenni. Persze ez neki nem megy, mert ismét tévedett.
Istent nem lehet megérteni, de utánozni igen.

Az alázatosságot mint állapotot magunkban és magunkkal szemben éljük át. Az ember úgy érzi, mintha önmagába süllyedne, miközben kisebb lesz. Többé nem tölti be az egész testét. Ott van valahol magában, szíve legmélyén. Ez az állapot mindig előidézhető, akkor is ha gondolkodunk, akkor is ha beszélgetünk, vagy cselekszünk. Az érdekes az lesz, hogy lényünk azon részében, magunkban, ahonnan visszavonultunk és most már nem töltjük be egónkkal, megérezzük az erőst, a hatalmast, akit hordozunk magunkban. Ez pedig egy csodálatos élmény.

Ha ezt érezzük, akkor válik világossá számunkra, hogy sem elvárás, sem siker-éhség, sem veszteség-félelem, nem a mienk. Akkor válik világossá számunkra, hogy isteni tulajdonságaink és képességeink nem a mienknek, hanem az övé, a bennünk honoló Mindenhatóé. Akkor világossá válik számunkra, hogy a nagy Játékos nem mi vagyunk. És ha nem mi vagyunk, akkor nem kell mindenképpen megváltanunk a világot.

Gunagriha

 

Témák a Belső Iskolában                           Levelek a Belső Iskolában>>

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja