Hogyan szokj le a dohányzásról?

Kérdés: Segítenél nekem abban, hogy szokjak le a dohányzásról? Köszönöm előre is a válaszod!

Válasz: A dohányzás nem fog elhagyni. Olyan emberré kell válni, aki nem dohányzik, mert nincs igénye rá. Tehát változni kell, akkor a dohányzás nem jön utánad. Ez persze nem csak a dohányzásra vonatkozik.
Ahhoz, hogy valamilyen szokást v. szenvedélyt abbahagyjunk, nem a szokással szemben kell harcoljunk, hanem át kell állítanunk az életstílust, a táplálkozást, a mozgást, a belső hozzáállásunkat önmagunkhoz és így tovább.
Az emberek csak az egy rossztól akarnak szabadulni és ezért egyéb feltételek nem változnak, így sokat harcolnak és ritkán győznek, inkább visszaesnek, mert mit tegyenek magukkal, ha mindig a régi folyamat zajlik. Szenvednek, mert egyvégben azt lesik, hogy nem dohányoznak. Valami újat kell tenni!
Érted mire gondolok? nem tudom, hogy élsz, de sok kötődést el kell engedned, rendszeres sport és lelki gyakorlat kell, plusz egyéb szokások változtatása, mint pl. kávé, borozás meg egyebek.
Mivel nem ismerem az életedet, így konkrétan nem tudom mit lépjél először, de nem a cigire kell koncentrálnod, hanem arra, ami miatt cigizel.

Gunagriha

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja